Een alarmsysteem zelf plaatsen of niet?
Is een alarmsysteem zelf plaatsen een goed idee of niet? Waar moet je op letten als je een alarmsysteem zelf plaats? Wat zijn de voor- en nadelen als je zelf een alarm plaatst? Wij lichten dit even voor je toe.
Een alarmsysteem zorgt ervoor dat je een veilig gevoel hebt in je eigen omgeving. Het is een preventiemiddel tegen inbrekers. Deze alarmsystemen worden geïnstalleerd door een erkende beveiligingsfirma. Maar mag je een alarmsysteem ook zelf installeren? Wanneer je zo’n systeem zelf installeert, mag het pas in werking gesteld worden nadat een erkende beveiligingsonderneming de installatie heeft goedgekeurd. Dan wordt er ook een onderhoudscontract afgesloten. Dat contract garandeert je dat de installatie minstens één keer per jaar nagezien wordt door een erkende beveiligingsonderneming. De meeste alarmsystemen die zelf geïnstalleerd worden, zijn draadloze alarmsystemen.
Aandachtspunten
Er zijn een aantal aandachtspunten waar je op moet letten als je zelf een alarm wil installeren.
- Jouw alarmsysteem moet rekening houden met jouw noden en wensen. Je moet het dus vooraf conceptueel goed uitdenken.
- Welk systeem wil je? Kies je voor een bekabeld alarmsysteem? Of heb je toch liever een draadloos? Of verkies je een hybride alarmsysteem inclusief camerabewaking?
- Je kan zelf je componenten, zoals melders, installeren en de bedrading aansluiten.
- Je moet ook rekening houden met de programmatie van jouw alarmsysteem.
- Ten slotte moet je kijken wat de wetgeving in België zegt over alarmsystemen.
De voordelen van het zelf plaatsen van een alarmsysteem
Het grootste voordeel om een alarmsysteem zelf te plaatsen, is dat het goedkoper is in werkuren. Als je handig bent en technisch aangelegd bent moet je dit zeker lukken. Maar in België ben je verplicht om je alarmsysteem te laten keuren door een erkende installateur. Bovendien zijn niet alle doe-het-zelf alarmsystemen even betrouwbaar. Wij werken met een professioneel en heel betrouwbaar systeem zodat je niet te maken krijgt met valse alarmmeldingen.
De nadelen van het zelf plaatsen van een alarmsysteem
Het belangrijkste nadeel aan het zelf plaatsen van een alarm is dat je vaak niet over de nodige ervaring beschikt. Je moet niet alleen weten welke detectoren je kan aansluiten, maar ook onder welke omstandigheden welke detector het meest geschikt is.
De alarmcentrale en de sirenes beschikken over een batterij om de werking te garanderen bij een stroomonderbreking. Ook daar moet je bij het installeren rekening mee houden. Alle elementen en detectoren zijn ook voorzien van zogenaamde tampercontacten die het alarm activeren wanneer inbrekers een poging doen om draden door te knippen of om met brute kracht de sirene, alarmcentrale of detectoren van de muur te verwijderen. Het is heel belangrijk dat al deze contacten en sensoren op de juiste manier worden bekabeld en aangesloten. Een verkeerde aansluiting kan aanleiding geven tot onterecht alarmmeldingen.
Als je wilt gaan combineren met rookmelders en camerabewaking, wordt het technisch nog ingewikkelder om alles correct aan te sluiten en in te stellen. En vergeet niet dat je installatie sowieso jaarlijks moet gekeurd worden.
Besluit: het loont om je installatie door een erkend installateur te laten plaatsen
Het is dus niet zo eenvoudig om een alarmsysteem zelf te plaatsen. Je moet al over enige technische kennis en ervaring beschikken om strategisch te denken over de plaats van de sensoren, sirenes en bedieningspaneel, om de bekabeling op een nette en efficiënte manier aan te leggen en om het systeem in dienst te stellen.
Kortom, om een alarmsysteem te installeren kan je je beter wenden naar de erkende beveiligingsondernemingen. Zij weten hoe je zo’n systeem moet installeren en regelen alles voor jou. Op die manier ben je ook meteen aangesloten bij een meldkamer. Wil je graag een alarmsysteem? Wil je je graag veilig voelen in je eigen omgeving? Neem dan contact met ons op en wij maken een offerte op maat naargelang jouw behoeften.