Rookmelders en CO2-melders
Vanaf januari 2020 is het voor elke woning verplicht om rookmelders of een rookdetectiesysteem te installeren. Deze plicht geldt zowel voor huurwoningen als voor woning die de eigenaar zelf bewoont. Is een CO2-melder dan ook verplicht? Hoeveel rookmelders moet je nu hangen? Wat is het verschil tussen een rookmelder en CO2-melder?
Vanaf 1 januari 2020 hangt er in elke huurwoning, appartement of woning een rookmelder. Bouw je een nieuwbouw of voer je renovatiewerken uit? Op de bouwplannen moet worden aangegeven waar je een rookmelder gaat hangen. Daarnaast is het volgens de wetgeving ook verplicht om op elke verdieping één rookmelder te hangen. Er zijn een heleboel vragen als we het hebben over rookmelders, namelijk:
- Ben je dan ook verplicht om een CO2-melder te hangen?
- Kan je een rookmelder en CO2-melder levenslang laten hangen?
- Bestaat er ook een rookmelder voor doven en slechthorenden?
- Kan je een rookmelder ook linken aan het alarmsysteem zodat ik verwittigd wordt wanneer ik niet thuis ben?
Wij beantwoorden je vragen en geven je advies bij rookmelders en CO2-melders.
Wettelijke verplichting van rookmelders en CO2-melders
Sinds het begin van dit jaar is het verplicht om op elke verdieping van alle woningen een rookmelder te plaatsen. Dit is echt wel essentieel. Statistieken tonen namelijk aan dat wanneer er een rookmelder in je woning hangt, het risico op een dodelijke brand met meer dan 70% verminderd. Het is essentieel om je woning veiliger te maken. Maar mag ik de rookmelder op gelijk welke plaats hangen? Neen, rook stijgt, dus je hangt best je rookmelder zo hoog mogelijk. Bij voorkeur hang je die dus aan het plafond. Je hangt deze ook het best bij een vluchtweg, meestal is dat de hal. Wil je je nog beter beveiligen? Dan kan je een rookmelder in elke slaapkamer hangen. Voor de keuken en de garage hang je best een hittemelder. Die gaat de temperatuur meten en een alarm geven wanneer die te hoog is. Met de hittemelder in de badkamer, de keuken en de garage ga je ook valse alarmen vermijden.
Moet ik dan ook een CO2-melder installeren? Als je een verbrandingsketel, haard of kachel hebt, is het sowieso aangewezen om ook een CO2-melder aan te schaffen. Die hang je dan best niet in de buurt van de verbrandingsketel. Je kan eventueel ook extra CO2-melders plaatsen in de slaapkamers of op elke verdieping. Beschikt elke ruimte over een aparte verbranding? Dan plaats je best zoveel mogelijk CO2-melders. Aangezien koolstofmonoxide niet stijgt, hangen we de CO2-melders niet aan het plafond.
Verschil, vervaldatum en speciale rookmelder
Maar wat is nu het verschil tussen een rookmelder en een CO2-melder? Een rookmelder gaat de rook detecteren. Is er te veel? Dan krijg je een alarm. Een CO2-melder gaat geen rook detecteren, maar koolstofmonoxide. Dit is een gevaarlijk gas waar je van kan stikken als er te veel in de ruimte aanwezig is.
Een rookmelder vervang je het best na tien jaar. Een CO2-melder heeft een minder lange houdbaarheidsdatum en die vervang je best na vijf jaar. Wij vervangen ze graag voor jou. Op die manier kan je de sensor nog vertrouwen.
Maar bestaan er ook rookmelder voor doven en slechthorenden? Er zijn rookmelders ontworpen die ideaal zijn voor doven en slechthorenden. Deze gaan werken met felle lichtflitsen. Daarbij kan eventueel ook nog een trilplaat ingeschakeld worden in geval van nood.
Link met het alarmsysteem
Er bestaan systemen die je beveiligen tegen zowel inbraak als tegen brand. We kunnen een rookalarm koppelen aan het alarmsysteem. Dan spreken we van een brandalarm. Dat je de twee met elkaar koppelt, heeft een aantal voordelen, namelijk:
- Je woning blijft beveiligd ook al ben je niet aanwezig.
- Veel alarmsystemen geven een melding wanneer je rookmelder aan vervanging toe is.
- Is je alarmsysteem aangesloten op een centrale? Dan kan je ook je rookmelder daaraan koppelen. Wanneer die rook gaat detecteren, krijgt de centrale een melding.
Kortom, heb je nog vragen in verband met rookmelders en CO2-melders? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren. Wij hebben specialisten in huis die je graag helpen en advies geven.